Inspectie bijzonder woningcomplex in Groningen

Momenteel zijn enkele medewerkers van OOG Vastgoedadvies bezig met de inspecties van een complex in Groningen aan de Petrus Hendrikszstraat. Voor dit woning complex  zal OOG Vastgoedadvies na een gedegen en uitgebreide inspectie de calculaties en hersteladviezen voor mogelijke renovatie of groot onderhoud van het exterieur aanleveren aan Nutma schilders uit Metslawier.

Het complex is eigendom van woningbouw corporatie Lefier en bestaat uit bijna 200 woningen, verdeeld over meerdere bouwblokken. Zowel grondgebonden als gestapelde bouw.

De woningen zijn rond 1922 gebouwd onder architectuur. De architectuur stijl van onder andere Berlage komt terug in het ontwerp van  architect G. Hoekzema (1875-1935). de bouwblokindeling maar ook in details in het metselwerk  en de vorm van de kozijnen. Het complex woningen is dan wel geen rijksmonument, de gemeente Groningen heeft de woningen wel aangemerkt als woningen met een (zeer) hoge erfgoedwaarde. (bron: Cultuurhistorische waardenkaart).

Opvallend is dat de met dekkende verf afgewerkte onderdelen van de woningen op oudere foto’s (1923, 1965 en rond 1982) een totaal andere kleurstelling hebben dan de huidige kleurstelling. Een sobere witte kleurstelling voerde destijds de boventoon terwijl de huidige kleurstelling een stuk bonter is. De kleurstelling die nu is toegepast accentueert de specifieke elementen en toegepaste vormen.