Duurzaam Onderhoud Jozefkerk Assen

Publicatie Dagblad van Het Noorden:

20 augustus 2021

Jozefkerk in Assen staat tot december in de steigers

‘Het gebouw ziet er prachtig uit, maar als je inzoomt zie je de problemen’

De kerk is dan ook hard toe aan een renovatie, zegt kerkrentmeester Thijs Zwiers. „Het gebouw ziet er nog altijd prachtig uit, maar als je gaat inzoomen, kom je de problemen wel tegen. Het is zeker tien jaar geleden dat we de buitenkant helemaal hebben gedaan. We gaan schilderen, het metselwerk herstellen en houtwerk vervangen dat aan het rotten is. En er zit boktor in de toren, dat moet ook worden aangepakt.”

Om alles zo goed mogelijk te herstellen, staat de kerk tot december in de steigers. „We hebben een jaar gedaan over een renovatieplan. Vooral ook omdat we het zo duurzaam mogelijk willen aanpakken”, legt Zwiers uit. „We kijken naar materiaalgebruik, hebben schildersadvies ingewonnen en gevraagd wat je nou op zo’n gebouw kunt smeren zodat het zo lang mogelijk goed blijft.”

Bedoeling is dat een duurzame renovatiemethode de onderhoudscyclus van zeven naar tien jaar kan brengen. Bijzonder is dat de Jozefkerk zowel de schilder als de bouwkundige partij een gezamenlijke opdracht heeft gegeven. „Normaal gesproken maak je separate afspraken, nu hebben we ze bij elkaar aan tafel gezet en tegelijkertijd verteld hoe we het voor ons zagen. Samen voeren ze die opdracht uit.”

Twee zomers geleden werd het nieuwe interieur van de Jozefkerk al gepresenteerd, na een jaar van verbouwingen. De aula werd een ontvangstruimte met nieuwe keuken en lift, vergader- en cursuszalen werden opgeknapt en de kerkbanken maakten plaats voor stoelen. Hierdoor zijn allerlei culturele activiteiten mogelijk, van concerten tot exposities.

„Door de coronacrisis is daar helaas nog niet veel van terechtgekomen”, geeft Zwiers toe. „En ook binnen zijn we nog niet helemaal klaar met verduurzamen, want we zijn aan het onderzoeken hoe we het gebouw gasloos kunnen gaan verwarmen. Dat is een hele uitdaging natuurlijk. Maar als straks alles klaar is en het culturele leven weer op gang komt, kan de Jozefkerk daar als multifunctionele accommodatie volop onderdeel van uitmaken.”

 

Naschrift:

OOG Vastgoedadvies, Bouwbedrijf Rotteveel en Pinkster schilderwerken zijn de ketenpartners van de Protestantse Kerk Assen in de planontwikkeling en realisatie van het onderhoud en de verduurzamingsambities.