Goede vastgoeddata onmisbaar voor optimale (keten) samenwerking!

Goede vastgoeddata onmisbaar voor optimale (keten) samenwerking 

publicatie uit PKBN Nieuwsbrief maart 2021.

Nieuwe manieren van samenwerken in vastgoedbeheer (bijvoorbeeld onder de naam ketensamenwerking of RGS) worden steeds meer toegepast. Hierbij neemt de vraag om data-integratie tussen samenwerking partners ook steeds meer toe.
Dat is natuurlijk niet vreemd. Samenwerken wordt zoveel beter en eenvoudiger indien samenwerkingspartners vanuit dezelfde informatie met elkaar communiceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (vaste) vastgoeddata, opbouw en codering van financiële onderbouwingen, de uitgangspunten van het beleid en de opbouw en inhoud van uitvoeringsplannen.
Daarbij is er niet 1 samenwerkingspartner die dicteert. Inzicht in de werkwijze en het bedrijfsbeleid van de samenwerkingspartner, wederzijds, leidt tot een optimale vormgeving en uitwisseling van data.

Veelal zijn bij het vastgoedbeheerproces nog meer primaire en secundaire samenwerkingspartners nodig zoals (intern) asset management, product leveranciers, adviseurs en softwareleveranciers. Niet allemaal op hetzelfde niveau, maar wel in het totale proces van het vormgeven van bijvoorbeeld bedrijfsbegrotingen, uitwisseling van vastgoeddata en het beleid, het vormgeven van vastgoedplannen en vaststellen en monitoren van de kwaliteitsomschrijvingen (wederzijdse verwachtingen). Een praktijkvoorbeeld hiervan is de zogenaamde data rotonde.

Een goede samenwerking, in ieder geval één die steeds innoveert, is afhankelijk van juiste (en bruikbare) communicatie en informatie.
Bij diverse opdrachtgevers, zowel vastgoedeigenaren als onderhoudsbedrijven, merken wij dat de vraag naar verbetering van de data registratie én de vraag naar betere uitwisseling van data sterk toeneemt.

Kortom, een succesvolle samenwerking begint met juiste en bruikbare vastgoeddata en het efficiënt en correct delen van deze informatie.